Tervezőgrafika 

Ducki Krzysztof

Az ezredforduló óriási nyitottságában még senki sem számított arra, hogy a következő évek éppen szabadságunk korlátozásaival, bezártságban, távolságtartással telnek majd. Az új helyzet azonban senkit sem kötelezhetett tétlenségre. Cselekedtek hát a művészek is!

A grafika számára – amely egyébként is érzékeny művészeti ág, gyorsan reagál az új kontextusokra, és a társadalmi kihívásokra rávilágítva tükrözi a politikai, gazdasági és erkölcsi transzformáció aktuális szintjét – most lehetőség nyílt az innovatív technika alaposabb kihasználására, amely által gyorsan eljuthatnak a tervezett célcsoporthoz, mivel manapság jól észlelhető a közösségi média és a nemzetközi virtuális kommunikációs platformok egyre erősödő szerepe, a mesterséges intelligencia jelenléte. Ennek értelmében valóban eddig ismeretlen, kísérleti megoldások születtek, amelyek segítségével az egyre magasabb ingerküszöb is sikeresen megugorhatóvá válik.

Ám az itt bemutatott anyag talán még más kérdésekre is ad választ. Kirajzolódik, merre tart ma a magyar grafika, hogy mondanivalójával valóban egyedi-e, vagy éppen beépül a globalizált képalkotási világba.

Soha nem látott mértékben érzékelhető a generációváltás – ezt is szerettük volna hangsúlyozni ezzel a kiállítással. Úgy vélem, a sikeres művészeti oktatási rendszernek is köszönhető, hogy az új nemzedékalkotói, akik már a digitális eszköztár világába születtek, kompromisszumok nélkül, markánsan tudják bemutatni egyedi elképzeléseiket.

A II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon grafikai szekciójában a műfaj széles skálája mutatkozik be: plakátokat, könyveket, kiadványokat, arculati megoldásokat, játékokat, illusztrációkat, betűtervezést és más autonóm kifejezési formákat is láthatunk. A különböző témák mindenkinél más-más hangsúlyt kapnak: kísérletek és metaforák, amelyek adott esetben még a környezettudatos szemléletet is tükrözik. Természetesen szubjektív válogatásról van szó, korunk egy keresztmetszetéről – de mégis, kezeljük a válogatást a műfaj egyfajta pillanatképének, objektív bemutatójának.

Ducki Krzysztof

Ferenczy Noémi-díjas, Aranyrajzszög-életműdíjas grafikusművész