Textiltervezés

Harmati Hedvig

Melyik anyag áll a legközelebb hozzánk? Születésünk pillanatától, egész életünk során a legszűkebb természetes környezetünk, a testünket körülvevő réteg, ami burkol, takar, megóv, melegít és kommunikál, emberi kapcsolatainkra is hatással van: a textil. Ez teszi a tereinket használhatóvá, színessé, kényelmessé, egyedivé, élhetővé. Minden percben érint és érintjük, mégis egyre kevesebbet tudunk róla. 
Amióta nem magunk hozzuk létre, már nem tudjuk, hogyan és miből készül. Nem ismerjük fel anyagát, szerkezetét, és így azt sem, hogyan határozzák meg ezek a tulajdonságait. 
Tradicionális szerkezete különböző léptékben jelenik meg az épített környezetünkben, természetes és mesterséges összetevőinek gazdagsága eddig elképzelhetetlen tulajdonságokat eredményez. Érzékenyebb, vékonyabb, hajlékonyabb, kényelmesebb és egyre okosabb! Okos, mert komplexen reagál, képes integrálni az új technológiákat, nemcsak a felszínén, hanem az anyag szerkezetében is. Keletkezésének minden szakasza tudatos alakítást igényel, a fonal, a cérna és ezek különböző kombinációjából felépülő struktúrák, a végtelen minta- és formaalakítás lehetőségét hordozza. A kiállítás textil szekciója bemutatja, miként társul az anyagban rejlő lehetőségek mellé a kreatív alkotó szellem, amely folyamatosan frissen tartja és megújítja a műfajt. 
A textilen megjelenő minta jelentéssel bíró vizuális egység. A festészettel és a digitális képalkotó eljárásokkal is rokon, adott esetben meg is haladhatja azokat, hiszen az anyag szerkezete eleve mintát vetít a felszínre, amihez a legkülönfélébb művészeti és felelős tervezői szándékok is kapcsolhatók. 
Textil és divat nem csak az anyag primer megjelenését jelenti, hanem az abból alakított téri formákat, ahogy az a kiállításon is látható. A belőle alkotott ruhák és tárgyak térben jelennek meg, melyeket funkcionális és autonóm szempontok határoznak meg. Legyen bármennyire trendi és technológiailag korszerű is, mindig a legalapvetőbb, legősibb funkcióját látja el: szolgál minket. 
Inspiráljon ez a kiállítás arra, hogy felfedezzük a különböző textilek eredetét, létrejöttüket, vizsgáljuk meg térbeli szerkezetüket, melyek tartást és egyúttal lágyságot adnak az anyagnak, és mindezen túl hozzájárulnak az emberi létezés teljességének megéléséhez, vagyis művészetté válnak.
Harmati Hedvig DLA
Ferenczy Noémi-díjas textilművész